Az Egészség Szava

Az Egészség Szava

Miért nem fogysz ugyanattól a diétától, amitől más igen?

2024. július 18. - AzEgészségSzava

Múltkor felmerült egy beszélgetésben, hogy egy hölgy nem fogyott a 160gr szénhidrát diétától, míg a férje igen. Ami még kiderült, hogy a hölgy inzulin rezisztens. Ez önmagában is elég magyarázat lehet, hisz ha a kokainistának nem adunk kokaint, az IR-esnek miért adunk bármit is, amit nem tud megemészteni?

Mi az, amit figyelembe kell venni, amikor valaki mérlegeli, hogy egy életmódváltásba fog, ill egy diétába akar belekezdeni. Jobban szeretem életmódváltásnak hívni, hisz a diéta szónak van egy negatív mellékzöngéje abból adódóan, hogy valaki X ideig gondolja csinálni, majd utána gyakran visszatér az előző életmódjához, előző súlyához.

Mit mérlegelj, mielőtt belevágsz?

A legfontosabb azt tudatosítani magadban, hogy nincs 2 egyforma ember!

istockphoto-1387838599-612x612.jpg

A férfiakat és a nőket a különböző testfelépítés és hormonrendszer miatt még csak véletlenül sem lehet egy kalap alá venni!

Számít a kor, a magasság, az aktivitási szint éppúgy, mint az előélet!

Ha van két nő, akinek ezek a számszerűsíthető adatai megegyeznek sem biztos, hogy ugyanaz működni fog náluk. Miért?

Figyelembe kell venni azt, hogy A már tizenéves korától törekszik arra, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegével és mindenféle csodadiéta, 1200kcalos, préselt levek, éhezés saláta zölddel stb. és csodapirula kipróbálása után még mindig túlsúlyos de a hormonrendszere megborult attól, hogy nem kapta meg a neki járó táplálékot. Jár futni is, de nincs energiája.

B. ugyanezekkel a paraméterekkel, vidéken él, van kertje, állatai, soha nem diétázott, feldolgozott élelmiszert sem szokott fogyasztani, de most hogy kirepültek a gyerekek, tükörbe nézett és mást lát benne, mint amit látni szeretne. Szeretne egészséges súllyal, egészséges életet, hisz szeretne még sokat játszani az unokákkal.

Ha ugyanabba az új életmódba kezdenek bele mindketten, B. gyorsabban fog eredményeket elérni. Az A hölgynél én először teljesen biztos, hogy a gyulladások 0-ra vagy ahhoz közeli csökkentésére és a hormonok kiegyensúlyozására törekednék, erre alkalmas táplálékkal! Utána majd magától fogy le, de a testnek a legfontosabb prioritása az, hogy megakar gyógyulni, nem pedig az, hogy 36-os legyen a farmer!

Az A hölgy minden bizonnyal, gyakorlottan megfogalmaz magában egy célt, ami közelít a teljesíthetetlenhez, majd néhány héttel később, amikor látszik, hogy a cél nem kivitelezhető, esélyes hogy feladja és még egy kudarcélményt bezsebel, az eddigi egy tucat mellé. Az önsorsrontás és az önostorozás nem segít. Ilyenkor tovább kell kísérletezni, ameddig azt meg nem találod, ami neked jó! Van akinek ez 20-30 év, de pont az a mi dolgunk, hogy ebben segítsünk.

Az egészséges fogyás mennyiség 0,5kg -1kg maximum hetente, nőknek, kivétel az első 2 hét, amikor távozik a víz súly, mert akkor gyakorlatilag bármi is lehetséges.

A minap belefutottam néhány interjúba olyanokkal, akik A Nagy Fogyás Tv showkban szerepeltek . Meséltek arról, hogy az 1 hét, gyakran nem 1 hét volt, hanem több, az ételeiket maguk válogatták össze, annyi volt csak a kikötés, hogy egyenek húst. Hogy a Tv trénerek nem töltöttek velük a forgatásnál több időt, hogy trükköztek a mérések előtt és hogy kivétel nélkül mindenkinek megsínylette az egészsége a gyors fogyást és hogy sokan visszahíztak. Az ilyen TV-Show is tud méreg lenni, hisz azt hiszed, hogy ő képes rá, te meg nem.

Ami szintén gyakran előfordul az az éhezés, ami alatt azt értem, hogy sem mennyiségben, sem minőségben nem kerül elég táplálék a szervezetbe. Salátákon élve nem fogsz tudni egészségesen fogyni. Ha priorizálni kell az ételcsoportokat, a két legfontosabb a hús, vörös hús és az állat zsír. Ez a 2 táplálék csoport legyen kellő mennyiségben, minden más elhagyható. A zsírok a hormonoknak kellenek a fehérje az izmoknak. Az egy tévhit, hogy a zsírtól hízunk, ahogy más állatfaj se, úgy mi se attól leszünk kövérek, hanem a cukortól, szénhidráttól és a feldolgozott élelmiszertől.

Látott valaki már kövér oroszlánt, farkast? Ők szerintetek leválogatják a száraz húst a zsákmányról? Sose!

Szintén gyakori jelenség a túl kevés étel kontra túl sok étel mellett, a túl kevés mozgás, túl sok mozgás jelensége is.

Először is semmi értelme annak, hogy valaki heti 6x edzőterembe járjon, természetesen attól még járhat. Az intenzív mozgás = addig edzel, ameddig kizárt, hogy még egy gyakorlatot megtudj csinálni.

Ha valaki kimaxolja az edzést, kizárt, hogy heti 6x ezt ismételni tudja.  A tested egy egészként működik, nem testrészenként. Ha külön szeded az izomcsoportokat is, a mozgás az egészre hat, hisz az ereidben akkor is egyetlen rendszerben folyik a vér, és ugyanabban az egy rendszerben termelődnek a hormonok.

Olyan mozgásformákkal, mint a gyaloglás, úszás vagy ha csak felpattansz a biciklire, ellipszis trénerre más a helyzet, mint akkor, amikor minden gyakorlatot addig csinálsz, ameddig már egyet sem tudsz megcsinálni belőle.

Vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy ugyanolyan feltételekkel tesztelt embereknél, amikor magasabban tartották a stressz szintet, rosszabbul aludtak, megegyező kalória bevitelénél a stresszes csoport hízott és a nyugis csoport fogyott, ezért is írtam már az alvás jelentőségéről! Regenerálódás nélkül, nehéz eredményt elérni.

Ami szerintem a legritkábban kerül szóba egy diéta / étrend megbeszélésekor, átgondolásakor, azok a környezeti tényezők, pl ki vagy-e téve a személy fehér vagy fekete penésznek vagy egyéb káros vegyületnek rendszeresen? Csak a penész v, candida jelenlététől a szervezetben, minden megtud fenekleni...

Az eddigiekből remélem kiderült mindenki számára, hogy egy életmódváltás, egy fogyókúra egy komplex feladat és mentális játszma is, ahol tanulunk magunkról, kísérletezünk és haladunk.

Nem csak annyi, hogy megeszed a valamit és elmész futni.

Remélem találtatok a cikkben hasznos információkat!

 

Email: azegeszsegszava@gmail.com 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azegeszsegszava.blog.hu/api/trackback/id/tr9018449791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása