Az Egészség Szava

Az Egészség Szava

A nyugalom kincse és az alvás

2024. július 11. - AzEgészségSzava

Szívből remélem, hogy te azok közé tartozol, akik még soha nem forgolódtak az ágyukban, de a többségünknek már vannak kevésbé örömteli tapasztalatai.

A legközismertebb „pihenésgátló” a stressz, de ezt érdemes közelebbről megvizsgálni, hisz nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy a szervezetünknek ez mit jelent, pedig ha csak egy kicsit is tudatosan figyelünk néhány dologra, azzal rengeteget tudunk magunkon segíteni.

Mérhetően úgy lehet megfogalmazni a stresszt, hogy magas a kortizol szinted. Ez megemeli a vércukorszintet, jelezve a veszélyt - tűz van! - erre pedig a test fokozott inzulintermeléssel reagál. Hosszú távon gyulladások garmadát tudjuk magunknak így generálni. 

Ennek azon felül, hogy naponta 27x haraptál cukros, szénhidrátos valamibe - amit úgy érzékel a szervezet, mintha 27x tűz ütött volna ki - rengeteg egyéb életmódbeli oka van. 

Néhányat megemlítek és tippeket is arra vonatkozóan, hogy milyen egyszerű hackeket vezethetsz be azért, hogy tudjál regenerálódni.

A kiindulási pont az, hogy mindenkinek van egy napi rutinja, amit követ. A természetes ritmusunk a cirkadán, a nappal és az éjszakák váltakozásával szinkronban lévő bioritmus lenne, csak épp a XXI. század rohanó világában kevesen tudják ezt lekövetni. Az a cél, hogy közelítsünk hozzá.

A legtöbb ember reggel felkel, bedobja a kávét, felül egy járműre, hogy időre odaérjen a munkahelyére, ami egy épület, majd nyáron világosban, télen sötétben távozik onnan és beesik egy szintén zárt lakásba.

Anatómialiag az ember nem arra lett „tervezve” hogy az életét bent, ücsörögve töltse el, így ez az életmód már eleve folyamatos stresszt okoz.

Mit tehetsz azért, hogy ezt csökkentsd?

449935816_442701251998885_1966090039585109774_n.jpg

Reggel próbálj meg 10 perccel hamarabb felkelni és abban a 10 percben – akkor is ha tél van, akkor is ha sötét van vagy épp felhős az ég – kimenni a levegőre, hogy a felkelő nap sugara – fényt szűrő ablaküveg nélkül – bejuthasson a szemedbe. Az még jobb, ha ezt a kis időt olyan helyen töltöd el, ahogy nincs beton a lábad alatt! Vegyél mély levegőt az orrodon keresztül. Ezzel a kis rutinnal tudod jelezni a testednek, hogy ez egy új nap és újraindítod vele a rendszert. Egyél is pár falatot!

A kávé/energiaital egy külön fejezetet érdemel, de inkább reggeli után fogyaszd és figyelj arra, hogy 12 után lehetőség szerint kerüld el a koffeint. Egy egészséges ember szervezetéből, 4-8 óra alatt ürül ki a koffein, ezért a délutáni capuccinok, colak élénkítő hatása kihat az alvásod minőségére.

Akik évtizedeken át fogyasztanak koffeint, ahogy én is tettem, nem is emlékeznek arra, hogy milyen tényleg jól aludni!

A következő civilizáció okozta szabotáló pont a friss levegőn eltöltött idő és a mozgás hiánya! A legjobb annak, akinek mindig van lehetősége kint lenni. A postás télen-nyáron kint biciklizik / sétál, legalábbis, ahol én lakom. Emlékszel arra, hogy egy erdei túra, egy balatoni pancsolós, homokozós nap, vagy a mama kertjében szaladgálás után mindig jól aludtál?

Ha kirohangálsz az irodából óránként dohányozni, már azzal is beljebb vagy, mintha nem tennéd, de mi lenne ha csak úgy kimennél azért, hogy felnézz az égre,gyönyörködj a napsütésben, elsétálj a boltba, postára és vissza, gyalog tegyél meg néhány megállót, mert útba esik a park, a játszótér és lépcsőzz, lift helyett? Ha külön helye van a naptáradban a sportnak, azt is ha lehet kint űzd!ű Ezekkel az apró gesztusokkal tudod a testednek jelezni, hogy béke van, szereted, törődsz vele és segítesz neki megnyugodni. A lényeg a rendszeresség, következetesség és a természet közelsége!

Századunk talán legrombolóbb eszközei a telefonok, tabletek és a televízió. Az eleve káros, energetikai hatásukat köszönhetjük az akkumulátornak épp úgy, mint a kék fényű kijelzőknek. - Nekem mindig az jut erről az eszembe, hogy a Mátrix című fényben is kék volt a mátrixos tabi. A technikai, informatikai szolgáltató logoja is gyakran kék … Ez a kék fény teljesen összezavarja a természetes napi ritmusunkat. Láttál már szép naplementét? Idézd fel a színeit! Pont azok a színek azok, amik jelezni tudják a szemednek, hogy készülődhetsz az alváshoz, mert eltelt a nap. A kék és a hideg ledes fehér azt mondja a szemednek, hogy ébren lét idő van.

Azt sem értettem soha, hogyha mindenki tisztában van a kék fény ártó hatásaival ,akkor miért nem gyártanak egész egyszerűen kék fény mentes – kék gomb mentes – elektronikai eszközöket? Persze tudom, hogy akkor nem lehetne szűrős szemüvegeket, szoftwareket eladni de azért, hogy mindenkinek csak ez számítson?

A Twiglight nevű applikációt ajánlom mindenki figyelmébe, ingyenes és az általad beállított időintervallumban kompenzálja a kijelző hideg színeit.

Törekedj arra, hogy az elalvás előtti 1-2 órában ne érje a szemedet kék fény, képernyő fény, készítsd fel magadat a pihenésre! Sétálj egyet a szabadban, a kilátásban gyönyörködve hallgathatsz zenét, beszélgethetsz egy jót a pároddal, családoddal, olvashatsz egy könyvet, felejts magad a kádban sós, habos vízben és gyertyát is gyújthatsz, ha szeretnéd!

A közös vacsora kellemes időtöltés, viszont itt figyelj arra, hogy se sok, se kevés ne legyen, mert ha túleszed magad, azért nem alszol, ha meg korog a gyomrod, akkor megint villogni fog a kortizol vészjelződ, hogy: tűz van!

A szoba, amiben alszol, legyen a nyugalmad szigete! Teremts ott számodra kényelmes, kellemes atmoszférát, ideális a hőmérsékletet és tudjál besötétíteni. Kicserélheted az izzókat meleg fényűre és a számodra legtökéletesebb ágyban aludjál, mert megérdemled!

Mindenkinek jó pihenést! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://azegeszsegszava.blog.hu/api/trackback/id/tr918444927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása