Az Egészség Szava

Az Egészség Szava

A nyugalom kincse és az alvás

2024. július 11. - AzEgészségSzava

Szívből remélem, hogy te azok közé tartozol, akik még soha nem forgolódtak az ágyukban, de a többségünknek már vannak kevésbé örömteli tapasztalatai.

A legközismertebb „pihenésgátló” a stressz, de ezt érdemes közelebbről megvizsgálni, hisz nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy a szervezetünknek ez mit jelent, pedig ha csak egy kicsit is tudatosan figyelünk néhány dologra, azzal rengeteget tudunk magunkon segíteni.

Mérhetően úgy lehet megfogalmazni a stresszt, hogy magas a kortizol szinted. Ez megemeli a vércukorszintet, jelezve a veszélyt - tűz van! - erre pedig a test fokozott inzulintermeléssel reagál. Hosszú távon gyulladások garmadát tudjuk magunknak így generálni. 

Ennek azon felül, hogy naponta 27x haraptál cukros, szénhidrátos valamibe - amit úgy érzékel a szervezet, mintha 27x tűz ütött volna ki - rengeteg egyéb életmódbeli oka van. 

Néhányat megemlítek és tippeket is arra vonatkozóan, hogy milyen egyszerű hackeket vezethetsz be azért, hogy tudjál regenerálódni.

A kiindulási pont az, hogy mindenkinek van egy napi rutinja, amit követ. A természetes ritmusunk a cirkadán, a nappal és az éjszakák váltakozásával szinkronban lévő bioritmus lenne, csak épp a XXI. század rohanó világában kevesen tudják ezt lekövetni. Az a cél, hogy közelítsünk hozzá.

A legtöbb ember reggel felkel, bedobja a kávét, felül egy járműre, hogy időre odaérjen a munkahelyére, ami egy épület, majd nyáron világosban, télen sötétben távozik onnan és beesik egy szintén zárt lakásba.

Anatómialiag az ember nem arra lett „tervezve” hogy az életét bent, ücsörögve töltse el, így ez az életmód már eleve folyamatos stresszt okoz.

Mit tehetsz azért, hogy ezt csökkentsd?

449935816_442701251998885_1966090039585109774_n.jpg

Reggel próbálj meg 10 perccel hamarabb felkelni és abban a 10 percben – akkor is ha tél van, akkor is ha sötét van vagy épp felhős az ég – kimenni a levegőre, hogy a felkelő nap sugara – fényt szűrő ablaküveg nélkül – bejuthasson a szemedbe. Az még jobb, ha ezt a kis időt olyan helyen töltöd el, ahogy nincs beton a lábad alatt! Vegyél mély levegőt az orrodon keresztül. Ezzel a kis rutinnal tudod jelezni a testednek, hogy ez egy új nap és újraindítod vele a rendszert. Egyél is pár falatot!

A kávé/energiaital egy külön fejezetet érdemel, de inkább reggeli után fogyaszd és figyelj arra, hogy 12 után lehetőség szerint kerüld el a koffeint. Egy egészséges ember szervezetéből, 4-8 óra alatt ürül ki a koffein, ezért a délutáni capuccinok, colak élénkítő hatása kihat az alvásod minőségére.

Akik évtizedeken át fogyasztanak koffeint, ahogy én is tettem, nem is emlékeznek arra, hogy milyen tényleg jól aludni!

A következő civilizáció okozta szabotáló pont a friss levegőn eltöltött idő és a mozgás hiánya! A legjobb annak, akinek mindig van lehetősége kint lenni. A postás télen-nyáron kint biciklizik / sétál, legalábbis, ahol én lakom. Emlékszel arra, hogy egy erdei túra, egy balatoni pancsolós, homokozós nap, vagy a mama kertjében szaladgálás után mindig jól aludtál?

Ha kirohangálsz az irodából óránként dohányozni, már azzal is beljebb vagy, mintha nem tennéd, de mi lenne ha csak úgy kimennél azért, hogy felnézz az égre,gyönyörködj a napsütésben, elsétálj a boltba, postára és vissza, gyalog tegyél meg néhány megállót, mert útba esik a park, a játszótér és lépcsőzz, lift helyett? Ha külön helye van a naptáradban a sportnak, azt is ha lehet kint űzd!ű Ezekkel az apró gesztusokkal tudod a testednek jelezni, hogy béke van, szereted, törődsz vele és segítesz neki megnyugodni. A lényeg a rendszeresség, következetesség és a természet közelsége!

Századunk talán legrombolóbb eszközei a telefonok, tabletek és a televízió. Az eleve káros, energetikai hatásukat köszönhetjük az akkumulátornak épp úgy, mint a kék fényű kijelzőknek. - Nekem mindig az jut erről az eszembe, hogy a Mátrix című fényben is kék volt a mátrixos tabi. A technikai, informatikai szolgáltató logoja is gyakran kék … Ez a kék fény teljesen összezavarja a természetes napi ritmusunkat. Láttál már szép naplementét? Idézd fel a színeit! Pont azok a színek azok, amik jelezni tudják a szemednek, hogy készülődhetsz az alváshoz, mert eltelt a nap. A kék és a hideg ledes fehér azt mondja a szemednek, hogy ébren lét idő van.

Azt sem értettem soha, hogyha mindenki tisztában van a kék fény ártó hatásaival ,akkor miért nem gyártanak egész egyszerűen kék fény mentes – kék gomb mentes – elektronikai eszközöket? Persze tudom, hogy akkor nem lehetne szűrős szemüvegeket, szoftwareket eladni de azért, hogy mindenkinek csak ez számítson?

A Twiglight nevű applikációt ajánlom mindenki figyelmébe, ingyenes és az általad beállított időintervallumban kompenzálja a kijelző hideg színeit.

Törekedj arra, hogy az elalvás előtti 1-2 órában ne érje a szemedet kék fény, képernyő fény, készítsd fel magadat a pihenésre! Sétálj egyet a szabadban, a kilátásban gyönyörködve hallgathatsz zenét, beszélgethetsz egy jót a pároddal, családoddal, olvashatsz egy könyvet, felejts magad a kádban sós, habos vízben és gyertyát is gyújthatsz, ha szeretnéd!

A közös vacsora kellemes időtöltés, viszont itt figyelj arra, hogy se sok, se kevés ne legyen, mert ha túleszed magad, azért nem alszol, ha meg korog a gyomrod, akkor megint villogni fog a kortizol vészjelződ, hogy: tűz van!

A szoba, amiben alszol, legyen a nyugalmad szigete! Teremts ott számodra kényelmes, kellemes atmoszférát, ideális a hőmérsékletet és tudjál besötétíteni. Kicserélheted az izzókat meleg fényűre és a számodra legtökéletesebb ágyban aludjál, mert megérdemled!

Mindenkinek jó pihenést! :)

Logikus kérdések vegánokhoz:

Fejtél már tehet, kecskét?

Láttál már valaha közelről egy működő gazdaságot?

Termeltetek már valaha zöldséget, gyümölcsöt, akár otthon, akár „nagyban”?

Tudod, hogy mi kell hozzá, ugye?

Kell föld, hely, edények, vetőmag, kanna, szerszámok, trágya jobb az igazi de ha az nem adott, műtrágya. Kézi permetező, gombaölő, most csigaölő, poloskairtó + még ami épp jön, egy kis tripsz meg ez meg az – ami vagy felszívódik vagy nem, inkább nem, tehát megeszed. Kell idő kapálni, gazolni, gallyazni, azt elhordani, kevés olyan növény van a kertben, ami kezelés nélkül jól megvan. De azért megemlítenék néhányat, bár ezek nem vegán alapeledelek: Eper, meggy, sárgabarack, cseresznye, füge, szilva, fokhagyma, fűszernövények. Én még soha nem láttam burgonyát bogár nélkül, de talán még mákot se. A pipmpelt bolti répák, almák, brokkolik, káposzták, babok, gabona, napraforgó, kapnak ezt-azt, ipari termelésben, olvass utána vagy kérdezd meg azt, akinek ez a munkája. Egyébként – szerintem - érdekes hogy mostanság a spanyol citromokon látszik, hogy sok volt az eső, titokban én abban reménykedem, hogy nem fújták le őket gombaölővel, azért ilyen a héja.

Kell fagyasztó tárolni, eltevéshez üvegek fazekak, ecet, só, cukor szalicil v nátrium benzolát stb.

Igen, tudom, hogy vannak olyan növénypárosítások amik segítik egymást, de az mindenre nem elég és amit a boltban veszel, azt nem .így termelik meg.

Van fogalmad arról, hogy mit fújnak az éretlenül leszedett paradicsomodra, banánodra, hogy pont akkor legyen érett, amikor beér a boltba?

Ha annyira környezettudatos vagy, miért eszel déligyümölcsöt, avokádót, földimogyoró krémet vagy bármi egyebet, vagy viselsz olyan ruhát, cipőt, amit másik kontinensekről importálnak, hisz a teherhajók is olajjal mennek, nem is kevéssel! Ha neked érkezik ruha, autó, műszaki eszköz, akkor nem változik a klíma?

Boltban ugye ott szoktad hagyni a sérült almát és paradicsomot? Miért?

Azt tudod, hogy az otthoni alma, répa, tök, hagyma nem tökéletesen egyforma méretű? Szerinted azzal mi lesz? Mi a tyúkoknak / disznónak szoktuk adni, te meg nem elég hogy minden amit veszel műanyag zacskóban/ dobozban van, még ki is dobod, mert az ötödiken laksz, újrahasznosítás helyett?

Ha annyira állatvédő vagy, miért nem számít neked az a pár ezer bogár, méhecske, kukac, béka, vakond, egér, nyuszi amit az ipari mezőgazdálkodás során permetezéssel kiirtanak?

Szerinted napelemmel működik az eke, az aratógép, a tárcsa, permetező repülő? Az ellen miért nem mentek tüntetni?

kerdesek_veganokhoz.jpg

Miért probléma, hogy vannak olyan állatok, akik helyettünk megemésztik a mérgeket – kérődző emlősök – és én azt eszem, mert nem szeretem a permetszer ízét, a növényekben található oxalátokat és a carciogéneket? Ellenben szeretem azt a táplálékot, amit 98%-ban megtud emészteni a szervezetem, ezáltal töredéke a salakanyag, aminek távoznia kell. Lényegesen kevesebb víz és budipapír fogy és nem pöfögöm gázokkal tele a környezetemet.

Egyébként én miért nem dönthetem el, hogy mit eszem? Te miért akarsz engem megtéríteni az helyett, hogy egész egyszerűen megeszed, amit akarsz?

Ha annyira szereted az állatokat, miért van bajodra, hogy gázt termelnek, ahogy te is, hisz a cellulózt nem tudja lebontani az emésztőrendszered?

Találkozott már valaki hússal a székletében? Nem? Azért mert az megtudjuk emészteni és a benne található tápanyag tökéletesen beépül. Mutass 1 db növényt, ami ugyanezt tudja! A széklet a "hulladék" amitől a szervezet szabadulni akar, mert nem tudott vele mit kezdeni. 

Miért találod klímavédőbbnek azt, hogy iparilag vetnek aratnak, permeteznek, az előbb felsorolt állatokat irtják és azt zavarónak, hogy a marha, a bari a kecske lenyírja füvet, fűnyíró gázolaj és emberi munkaóra nélkül, majd oda pisil – visszaadja az elfogyasztott folyadék egy részét, kakil, SZERVES trágyával javítja a föld minőségét, pótolva a tápanyagot. Mondd ez szerinted miért árt az ökoszisztémának, mikor ez a természetes és nem az a mezőgazdaság, aminek a termékét megveszed a boltban, megerőszakolja azt?

Ha én nem piszkállak azért, mert te megeszed az ételem ételét, te miért piszkálsz engem a hús fogyasztásért?

Miért egyek meg 670g csicseriborsót, ami 2533Kcal és 340gr szénhidrát ahhoz, hogy a testem számára elégséges fehérjét betudjam vinni + szedjek be 10 -féle vitamint, mikor 450gr darált marha 819kcal, 0gr szénhidrát és semmilyen vitamint nem kell hozzá vennem, mert minden vitamin TERMÉSZETES módon adott …

Olyankor fontos a víz, amikor egy tenyészállat issza, de olyankor nem, amikor öntözik a szójádat?

Szóját, ill. szója olajat senki ne egyen, mert megborítja a hormonrendszert! Múltkor halkonzervet akartam venni, de még a sima napraforgó olajosban is volt – amúgy is leöntöm az olajat – de a szójás csoda ott maradt a polcon.

Észre vetted, hogy mennyi feldolgozott élelmiszert fogyasztasz? Mind szélturbinás gyárban készül áram, víz. segéd, vivőanyagok és kémiai melléktermékek nélkül?

A gazdák nem állatkínzók és nem vadbarmok! Keress egyet a közeledben és nézd meg, hogy miként bánik az állataival. Hidd el, hogy jobban szereti az állatait, mint amennyire te véded a a logikátlan ideológiákat.

A háziállatok épp úgy rá vannak szorulva az emberre, mint egy gyerek a szülőjére. Az állatok okosak, ott ahol nem érzik jól magukat, nem bánnak jól velük, nem fognak maguktól szaporodni.

Lehet etikusan vásárolni húst is, mivel egy átlagos élelmiszerboltban alig van hús, aki tényleg szereti vagy henteshez megy, vagy keres egy közeli termelőt. - szerintem, de az hogy minden nap nem fog argentin ribeyet enni, az biztos!

Mi a különbség az között, hogy én benzint tankolok és az autóm elégeti és az között, hogy egy gyár szintén füstölve, mérgeket termelve előállítja a te áramodat? Honnan tudod, hogy nem aggregátor termeli a tankolásod áramát a puszta közepén?

Mi az egészséges abban, hogy Lithium bombán ülsz? Utána olvastál, hogy mennyi víz kell 1 tonna Lithium előállításához? (2,2 millió liter) Az se számít, mert van rajta matrica, hogy zöld? 

Az ideológiákba ölt időt miért nem inkább a saját testi lelki egészségedre szánod? 

Ezt sokáig lehetne még folytatni…

Az életmódváltás buktatói

Van olyan, aki soha nem fogadott meg semmit január 1-én?

Milyenek is ezek a fogadalmak?

Nyárra lefogyok 20kg-t, vagy 38-as lesz a méretem. Vagy épp leszokom a dohányzásról, a valamiről.

A gond ezekkel a fogadalmakkal gyakran az, hogy közelítenek a lehetetlenhez – tisztelet a kivételnek! - és az, hogy hosszú távon tarthatatlanok!

Miért azok?

Létezik egy általános sablon, ami az étellel jutalmazás sablonja.

Egyszer csak valakinek névnapja, születésnapja lesz vagy épp dob a gép egy munkahelyi rendezvényt, ahol eszem-iszom, dínom-dánom a program és valószínűbb, hogy úgy döntesz, hogy részt veszel rajtuk és kevésbé valószínűbb, hogy úgy döntesz, hogy nem.

Ide tartozik még az is, hogy megbeszéled magaddal azt, hogy, amikor lefogysz 5 vagy épp 10kg-t, akkor belakmározol a kedvenc ételedből, vagy épp megrendeled a kedvenc pizzádat!

Ez jó ötlet szerintetek? És ha már ettél egy jót, akkor desszertet is fogsz kérni?

Ilyenkor az esetek túlnyomó részében másnap nem folytatod az új életmódodat, hanem visszacsúszol a régi kerékvágásba.

Lelkiismeret furdalásod lesz, hogy elrontottad a tervedet, ez negatív érzelmeket vált ki belőled és az helyett, hogy simán megbocsájtasz magadnak és másnap visszatérsz a programodhoz, étellel fogod vigasztalni magad és belecsúszol a „csak még egy nap” spirálba.

Utána meg még azt is a saját szemedre fogod vetni… hogy akarat gyenge vagy.

Ilyenkor mit tehetsz?

Jó ha tudatosan tudod, hogy ezek a gyors, cukros, lisztes ételek, amikor fogyasztod őket dopamint termelnek az agyadban és hiába nem etetted hetekig, felélednek és kiabálni fognak neked, hogy de még adjál nekem ebből!! Igent mondasz, vagy nemet mondasz?

Itt két dolog tud segíteni

- Olyan az új életmódod, amivel a testedet megfelelően táplálod és nincs éhség, hiányérzet, amit kényszeresen pótolni kell

- Ha már megtörtént a baleset, akkor azonnal keresel magadnak egy tevékenységet – pl sport, intenzív mozgás legyen! - amivel szintén dopamint termelsz és elvonod a figyelmedet.

depositphotos_23446140-stock-photo-road-trip.jpg

Van akinek egyébként az beválik, hogy megengedi magának azt egy csaló étkezést, részletesen megbeszéli magával előtte, hogy mit igen, mit nem, jó lelkiismerettel elfogyasztja az ételt és másnap visszatér az egészséges rutinjába. Kevesen vannak azok, akik így működnek. Ezek a moderálni tudó emberek, amúgy sem szoktak fél tepsi almássütit befalni. Esznek egy szeletet tortát és utána ott hagyják.

Szintén frusztrációt tud okozni az, hogyha nem úgy alakulnak a mérlegen a számok, ahogy azt te magadtól elvártad és pár hét eltelte után azon kapod magad, hogy áá én úgy sem tudom megcsinálni, úgy is mindegy, anyu / hugi valaki úgy is sütött sütit, a párod kedvenc csokija ott lapul a konyhaszekrényben, mi lenne ha…

Fontosnak tartom azt is megemlíteni, hogy a férfiaknak sokkal könnyebben megy a fogyás, a leszokások. Ennek hormonális okai vannak. A nők hormonműködése összetettebb, hamarabb is tud megborulni nem megfelelő táplálkozás esetén. A legtöbb autoimmun betegség nőkre jellemző és kevesen jöttek rá arra, hogy táplálkozással karban tarthatóak, és bizonyos esetekben megoldhatóak, gyógyszerkúrák helyett.

Roppant érdekesnek találtam, amikor valaki megemlítette azt, hogy neki a mellimplantátumok behelyezése után alakult ki az autoimmun betegsége (hashimoto) pedig logikus, hisz idegen, szervetlen, a szervezet részét nem képező anyag van folyamatosan a szervezetében, amire a szervezet természetes módon úgy reagál, hogy begyullad, hisz szabadulni akar tőle, mert irritálja, nem oda való. Autoimmun betegségben szenvedőnél, minden esetben folyamatosan van egy vagy sok,”nem oda való” tárgy, élelmiszerrel bevitt vegyület, aminek, ha megszünteted az utánpótlását, elérheted azt, hogy tünetmentes lehess. Ezt a nyomozást segítik az eliminációs diéták, sőt szerintem ez az egyetlen út! Az első lépés az, hogy a szervezet a folyamatos gyulladás helyett, nyugodt, gyulladásmentes állapotba kerüljön.

Egy tippet szeretnék adni mindenkinek, hogy megértsd mennyire fontos fontos a nézőpontod és az, hogy a megfelelő beállítottságú, téged támogató emberek vegyenek körül. Ezt szó szerint érve, nem arra gondolok, hogy már az is megfelel, ha valaki nem szabotál mert tudja, hogy te hagyod! De ugye nem hagyod!?

Tegyük fel, hogy én le akarok szokni a dohányzásról mert én le akarok. Értheted alkoholra is, fogyásra is, ami neked épp a feladat, arra.

Mivel segítek magamon?

A: épp úgy kimegyek cigizgetni a többiekkel, ahogy eddig és egymásnak sztorizgatunk, hogy ki miként próbált meg eddig leszokni és kilyukadunk arra, hogy ez lehetetlen!

B: keresek 5 olyan embert a társaságban, munkahelyen, akik sikeresen leszoktak és azóta sem gyújtottak rá. Ők teljesen biztos, hogy együttéreznek velem és biztatni fognak és megerősítenek abban a hitemben, hogy ez lehetséges és hogy meg tudom csinálni!

Mindig lebegjen a szemed előtt, hogy mi a cél és tartsd a fókuszt!

Minden lehetséges!!

 

Hidratálás, elektrolitok – nem csak nyáron!

Mi az, amitől garantáltan elmúlik a szomjúságod?

Az elektrolitok fő szerepe az, hogy egyensúlyban tartsák a testünk folyadék háztartását.

Ilyenkor nyáron nagyon sokat izzadunk, ami folyamatos elektrolit és folyadék veszteséggel jár.

A legfontosabb elektrolitok a Nátrium, Kálium, hétköznapi nevén só és a magnézium, eme utóbbiból szinte mindenki szervezetében kevesebb található, mint kellene.

A só, amivel ezt tudod pótolni az a természetben előforduló kősó. Parajdi, Himalája. Az asztali só és a feldolgozott, finomított fehérített apró szemű só erre nem alkalmas.

Szívből remélem, hogy még véletlenül sem követ valaki só mentes diétát, mert az életveszélyes! Bár ez egy ideig ilyen trend is volt és igen, azon a nyáron, amikor étteremben dolgoztam, akadt olyan vendég, aki só mentesen kérte az ételt és tényleg elgondolkodtam azon, hogy kimegyek beszélgetni hozzá, hogy megkérdezzem jól van-e… vacsi legyártás helyett.

Józan ésszel végiggondolva, miért adnának a kórházban sóoldatos infúziót, hányás, hasmenés, keringés összeomlás, sokkos állapot esetén, ha nem számítana az, hogy visszabillentsék az elektrolit szintet az egészséges tartományba?

Sajnos nagyon sokan szenvednek sóhiányban, mivel a legtöbb élelmiszer nem tartalmaz ásványi sót, továbbá a népszerű üdítőknek sem az „alap” összetevője a só, hisz az a cél, hogy még többet fogyassz belőle, ezért nem is érdeke a gyártónak, hogy oltsa a szomjadat.

Előfordul-t már az mással is, hogy akármit, akármennyit, az én esetemben vizet ittam és nem múlt el a szomjúsága?

Egyszer azt a tippet kaptam, hogy tegyek sót az ivóvizembe, vagy tegyek a kezemre egy kicsit és nyaljam meg. Kicsit furán néztem a tanácsadóra, de megtettem és valóban elmúlt a sivatagi szomjúság. Akkor még nem tudtam, hogy mi lehet erre a magyarázat.

limonade.jpg

Ugyanakkor az is eszembe jutott, hogy a birkáknak is mindig tesznek ki sótömböt, mert szükségük van rá.

Van Mátyás királyos mese is a sóról, hogy az ad ízt az életnek!

Most nem arra akarlak rábeszélni titeket, hogy akkor az összes létező elektrolit port rendeljétek meg magatoknak netről, vagy innentől csak azt igyatok, leginkább azért nem, mert mindegyik cukros vagy édesítőszeres, inkább arra, hogy nagyon figyeljetek magatokra ebben a hőségben és amikor szomjasak vagytok igyatok!

Szerintem a legegyszerűbb legfinomabb otthoni elektrolit: víz + kősó + citrom limonádé!

Akinek esetleg felszaladt a szemöldöke most, hogy az mégis milyen is lehet, szívességet tesz magának, ha kipróbálja! Szereted a Margaritát? Ez az alkohol mentes Margarita koktél!

Ha szereted, tegyél bele jeget! Szénsavas vízzel még finomabb!

Az só, citrom arányokat igazítsd az ízlésedhez, a szervezeted okos, tudja miből mennyi kell neki, ami neked a finom, pont az lesz a jó!

Érdekességként megemlíteném, hogy aki nehezen emészti meg anyagcsere problémák miatt az állati eredetű fehérjét, azzal is sós limonádét szoktak itatni, probiotikum gyanánt! Ezt sem rég óta tudom, viszont a szervezetünk megbízhatóságát ezzel kapcsolatban alá tudom támasztani. Az előző alkalommal említett hosszabb gyógyszerezés miatt, vizsgálatokkal bizonyítottan szétcsapott bélflóra rendszerem tőlem folyamatosan télen nyáron citromlevet kért legalább két évig! Majd utána nem kért, azóta inkább csak nyáron kéri.

Felajánlotta a doki ugyan, hogy ír fel nekem probiotikumot, hogy helyre tegye bélflórámat, de addigra már nagyon felszívtam magam és semmit nem voltam hajlandó beszedni, ezért egy: „Köszönöm nem! Eszem inkább koviubit, iszom savanyúkáposztalét és kefírt” -el távoztam, amiből 90%-ban citromlé lett…

 

#egészség #hidratálás #só #elektrolit

Segítséget kérni vagy egyedül gyógyulni?

Érezte azt már más is, hogy egy betegségben, ill. annak megoldásában magára maradt?
Az tény, hogy egy betegség lehetőséget biztosít számunkra az önmegismerés göröngyös útján tovább haladni, csak épp a rendelkezésünkre álló eszközök – még ha tudjuk is azt, hogy mi betegítettük meg önmagunkat és nekünk is kell-enne a megoldásunkat megtalálni - meglehetősen korlátozottak.
Hisz hol tanítják azt meg, hogy hallgass a belső hangodra, a megérzéseidre, hogy kövesd ezeket, hisz ezek az iránytűink.
Sehol? Az oviban, az iskolákban, egyetemen, képzéseken még az is csoda, ha egyáltalán a lelkünket megemlítik.
Nekem két esetben is jól esett volna, ha az évekig tartó kínlódásom közben találok valakit, aki meghallgat, vagy a kérdéseimre konkrét választ ad vagy legalább a segítő szándékot érzem.
A betegség az krónikus arcüreg, arcideg gyulladás, aminek a legborzasztóbb fájása olyan volt, mintha egy szikét vágtak volna bele a bal arcomba, az nélkül, hogy előtte szólnának… Ez nem egy hét alatt alakult ki. Természetesen mindenhova elmentem, mindent beszedtem. Gégészet, állami, privát, allergiaközpont, arcüreg sós vizes kezelés, neurológia – a végére 2 Tegretol – igen, tudom, hogy elvonó drognak használják, nem is értettem, hisz már akkor sem ittam 3 Calatflammal sem volt elég, ahhoz, hogy elviselhetetlen fájdalom nélkül teljenek a napjaim.
Ahova mentem, mindenhol megkérdeztem azt, hogy 1: mi az oka annak ennek a betegségnek 2: mi a megoldás és mi kell ahhoz, hogy meggyógyuljak?
Elkeseredéseben én többször elsírtam magam a rendelőben, amikor azt éreztem, hogy szerintük én hobbiból látogatom a szakorvosokat de választ nem kaptam, annyit csak hogy szedd be ezt azt. Köszike. Gyakorlatilag sötétben tapogatóztak, és vaktában lövöldöztek, hogy próbáljuk ki ezt vagy azt, hogy ez hat-e. Az egyetlen válasz, amivel tudtam valamit kezdeni, az az volt hogy ”stressz”. Mondjuk én nem éreztem azt, hogy oltári nagy stresszben élnék, de a lelkem ezt másként érzékelte, viszont mivel ebbe tudtam kapaszkodni, fogtam magam és felmondtam.
Ez egy olyan időszak volt, hogy esténként hol azt kértem, hogy inkább ne ébredjek fel reggel, hogy ne kelljen még egy napot így élni vagy azt, hogy derüljön ki a megoldás végre!
Oké akkor nincs légkondi és stressz. Akkor most már lesz valami javulás? Természetesen most már tudom, hogy a megváltást nem kívülről kell várni, de 6-7 éve, hozott anyagból dolgoztam és az így nézett ki. Kerestem magamnak egy olyan munkát, ami tejesen más, és úgy éreztem, hogy szeretni fogom. Tehát 10 év könyvelési, informatikai munka után egy mexikói étterembe mentem, ahol az argentin séffel és a kubai mosogatóval egész nap lehetett spanyolul beszélgetni. Ez abban a pillanatban roppant üdítő volt, csak épp a tulajt zavarta egy picikét az, hogy jól éreztük magunkat. :D

360_f_627045576_fup3mssfdrgjplck7spiaigzcduoyvxd.jpg
Mivel a légkonditól megszabadultam és az 45-50C-s konyhában esetleg huzat volt csak, az arcom javult valamennyit. A gyógyszereket emlékeim szerint szinte teljesen elhagytam, csak épp még másfél évnek kellett eltelnie a megoldásig, amihez egy véletlen vezetett el. (én nem hiszek a véletlenekben!)
Egy ismerősöm nálam aludt, és monta, hogy éjjel volt mosdóban és hogy nehezen aludt vissza, mert az volt a benyomása, hogy nem kaptam levegőt. Mondtam neki, hogy azért mert tényleg nem nagyon kapok, a bal oldal nem szelel. Kérdezte, hogy MR-en voltam-e már. Mondtam neki, hogy egyik dokinak se jutott eszébe, pedig logikus lépés lett volna, és hogy eddig nekem sem jutott eszembe. Mivel a tettek embere vagyok, következő héten kértem, kaptam MR-t és kiderült hogy mindkét arcüregem el van tömődve, gyakorlatilag úgy nézett ki, mint a mosogatószivacs a felvételeken. A doki innentől már elhitte, hogy bajom van. Megműtöttek, azóta minden rendben van, nem tért vissza és nem is fog visszatérni. A lelki okkal én arra jutottam, hogy a megfelelés, a maximalizmus miatt elnyomtam a tényleges személyiségemet. Az adott környezetbe - multi - így nagyjából bele tudtam simulni és megfelelni. Pedig ez tényleg csak nagyjából volt, nem kimondottan vagyok uniformizálható alkalmazott típus és az elején szó szerint be kellett, hogy törjenek, de úgy tűnik ez ideiglenesen sikerült nekik. Örülök, hogy kiszabadultam abból az aranykalitkából. Most is multinál dolgozom, ez is aranykalitka, de az kizárt, hogy a szememre tudja vetni azt valaki, hogy megtagadom magam és ez egy teljesen más típusú játék pálya.
Ma csak hajfestékért kellett bemennem a fodrászkellékeshez ahhoz, hogy emlékeztetve legyek arra, hogy ezt az írást befejezzem és hogy halljam egy hölgytől, hogy nem kapott segítséget az eü, pontosabban a betegségügy rendszerében.
Régebben nem értettem, hogy az emberek miért beszélgetnek a váróteremben, most már értem. Tudat alatt segítséget kérnek ilyenkor, és egy ilyen beszélgetés során a másik szájából elhangozhat egy szó, egy mondtat, ami segíthet az illetőnek közelebb kerülni a saját megoldásához.
Két dolog teljesen biztos:
1: önmegismerés nélkül nem tudjuk magunkat meggyógyítani, más meg úgy sem fog
2: Még nem pontosan tudom, hogy milyen formában, de lehetőséget fogok arra biztosítani, hogy a hozzám forduló emberek egymással épp úgy, mint velem, kitudják cserélni a tapasztalataikat, hisz a lelkünket is gyógyítani akarjuk ahhoz, hogy a testünk meggyógyulhasson! Ez folyamatos energiamozgás, elengedni, amit kell, befogadni amire képesek vagyunk és haladni.
Régen a tábortűznél beszélgettünk, most többnyire az éterben. A lényeg az, hogy miközben magunkon segítünk, megosztva a tapasztalatainkat, másoknak is segítünk!

#egészség #lélek #gyógyulás

Meggyógyulni a rákból

Egy szerintem hiteles gyógyulás története

https://bezzeganya.reblog.hu/meggyogyultam-a-rakbol

Miért pont ez?

Mert ebben a történetben pontosan látszik, hogy ahhoz, hogy megtudj gyógyulni a rákból, az is kell, hogy a téged megbetegítő életkörülményen, szemléletmódon változtass!

A rák oka és a megoldás is megtalálható a következő mondatban: Vadon élő állatoknál nem figyelhetőek meg rákos betegségek. Gondolkozz el ezen egy kicsit, amikor van pár perced!

lion-5751867_1920.jpg

Nem tudom, hogy ki hány rákos embert ismer, de abban megegyezhetünk, hogy egytől egyig olyan emberek, akiket a környezetük segítőkésznek, családszeretőnek lát, épp ez okozza a vesztüket is. Mindenkit és mindent maguk elé helyeznek.

A rák a megfelelés, alárendelés betegsége. - ezt nem én találtam ki

Adott egy helyzet, párkapcsolat, munkahely, egy zsarnok főnök vagy családtag, egy elnyomó körülmény, ami a lelkünk számára annyira sértő, hogy eltűrhetetlenné válik és a test betegség formájában hívja fel a figyelmünket. Ebből a cikkben szereplő hölgy értett, van aki nem ért.

Mielőtt beüt a krach, az emberek mindig kapnak finomabb jelzéseket arra vonatkozóan, hogy itt gebasz van, ha nem változtatsz, akkor még jobban fogjuk neked mutatni, hogy mit oldj meg! Milyen jelzésekre gondolok? Lehet egy kisebb betegség, vagy belemennek az autódba, elvágod a kezed, kificamodik a bokád és hasonlók, de ha eljutottál a rákig, a finomabb jelzést nem vetted észre, A lelked szavával annyira szembe megy a helyzet, kapcsolat, hogy már a létező leghangosabb módon sikít, hogy szabadítsd ki végre, mert nem bírja tovább!

Az, hogy erődön felül mások terhét viseled, ez mond neked valamit? Miért, mikor mindenki kizárólag magát tudja megmenteni, te akármit, akárhogy is teszel?

A rákos sejtek hol léte a testben összefügg az érzelmi sérüléssel. A cikkben a hölgynek nyilvánvalóan a csapnivalóan rossz párkapcsolata miatt, hisz megalázták a nőiességében, a mellében fejlődött ki a rák. Ha pl. tüdődben van a rák, mi fojt meg? Ha az anyagcseréhez kapcsolódik a rákod, mit nem tudsz megemészteni, feldolgozni?

Miután felismerted a téged beteggé tévő helyzetet, aminek megengedted, hogy elnyomjon, a második lépés megtanulni a nemet mondás művészetét. Hisz mindenkivel csak azt lehet megtenni, amit megenged. Ezen a kihívásokkal teli, göröngyös úton, a nélkül hogy őszintén bevallod magadnak amit bekell és elkezdesz ténylegesen megismerkedni magaddal, az érzéseiddel, a sérüléssel hogy felül tudj kerekedni a helyzeten, nem tudsz elindulni. Ez pedig egy folyamat, mint amikor rétegenként hámozol meg egy hagymát, azért, hogy eljuss a közepébe.

A saját keresztrejtvényed megfejtése után a harmadik lépés a gyakorlat. Ha az volt az ok, hogy kiabált veled a főnök, nem engeded neki, ha az volt az ok, hogy elnyomott a párod, családtagod, kiállsz magadért és innentől egy másodpercig sem hagyod tovább! Az is lehet, hogy olyan sokkok értek, képzeljetek el egy sürgősségi mentőst, ahol ráadásul a körülmények olyanok, mint egy katonai intézményen, hisz még ha tudna is megoldást kínálni, akkor sem hághat át szabályokat ….

Sok emberből a benned elinduló változások ellenállást váltanak ki, ezen ne lepődjetek meg, hogy de „te nem szoktál ilyen lenni”! Nem szoktál visszaszólni, otthagyni … akármi

Ez így van, erre számíts, majd megszokják az újat idővel, aki melletted áll, olyan meg úgy sem kell az életünkbe, aki nem áll mellettünk. Azt tedd, ami ahhoz kell, hogy a lelkedben azt érezd, hogy ez jó érzés, hogy felszabadultál! Ez ritkán esik egybe az agy egóköreivel, de ez van.

Röviden:

1: felismerni azt, hogy mi az, ki az ok és megismerkedni magaddal, hogy eljuss a megoldásig

2: Ami egy kicsit is sérti a lelkedet, arra következetesen nemet mondasz és feladod azt hogy másoknak megfeleléssel töltsd az éltedet, hisz ez betegített meg!

3: ismétled az első kettőt, és folytatod az önmegismerést rétegről rétegre, magadra figyelve és az szerint élsz tovább.

+1 tudsz magadon még úgy is segíteni, hogy éhen dögleszted a ráksejteket a szervezetedben, szó szerint érve, nem adsz nekik enni!!!

Léteznek évekig tartó rákbetegekkel folytatott kutatások, ahol ez eredményre vezetett, 2 ember kivételével, aki úgy döntött hogy visszatér a régi életmódjához és ez miatt sajnos hamar meg is haltak. Mindenki más résztvevőnek zsugorodtak a ráksejtjei ill. tejesen felszívódtak.

Találkozott valaki olyan onkológussal, aki felkínálta ezt a táplálkozásban rejlő lehetőséget, mielőtt a sugárzás vágás mérgezés szentháromságával hozakodott elő?

Ha igen, szeretnék vele beszélgetni! Most!

beach-4984023_1920.jpg

Visszatérve a vadon élő állatokhoz.

A fajuknak megfelelő táplálékot fogyasztanak, most, ahogy 1000 éve, ahogy mindig is. Nem követnek hetente, havonta más bepromózott diétát, nem fogyasztanak új, gyárakban, eladási céllal gyártott kitalált dolgokat, csak mert ráírják, hogy szarvasok számára készült és befér a szájukba és képesek szaglással kiválogatni a számukra megfelelő táplálékot.

Mióta a háziasított állatok magas százaléka lakásban lakik, és elkezdték a zacskós dobozos ételekkel etetni őket -tisztelet a kivételnek - nem is olyan a ritka betegség az állatoknál a rák. Miért kell egy húsevő állatnak, mint pl: kutya, macska borsó, répa meg szója???

A másik tényező az, hogy a vadak szabadok! Senki, semmi nem parancsolgat nekik, teszik, amihez kedvük van, ameddig kedvük van, kint vannak az erdőben, szavannán vagy úszkálnak a tengerben, ahol az élőhelyük van és nem lesznek rákosak…

 

#rák #gyógyulás #egészség #meggyógyulniarákból

A gyógyítás dogmái

Kevesen vannak azzal tisztában, hogy a testünk alap beállítás az, hogy gyógyítani akarja magát és egész addig, amíg mi magunk ezt nem akadályozzuk ez a legfontosabb prioritása! .

Azzal sincs mindenki tisztában, hogy mi okozzuk magunknak az összes testi lelki betegségünket, érzelmi, tudati sérülésekkel és azzal, amit a testünkbe rakunk, hogy energiát nyerjünk belőle. Ebből logikusan az következik, hogy ha mi betegítjük meg magunkat, akkor mi is tudjuk meggyógyítani magunkat!

Ez helyett mi történik? Arra kondicionáltak minket, hogy nekünk nincs hatalmunk a testünk felett, arra, hogy a betegségek véletlenek, gyógyíthatatlanok és még mielőtt mi felelősséget vállalnánk magunkért, vagy ezt legalább megpróbálnánk, rohanunk egy rendelőbe, ahol a körülmények ismerete nélkül, 5 perc alatt születik egy ítélet, majd a patikába, beszedjük a csodabogyót és akkor meggyógyulunk vagy épp csonk nélkül elfogadjuk, hogy életünk végéig szedünk valamit – évtizedekig bevétel a dokinak meg a gyógyszeriparnak - mert ez az amit mondanak nekünk és azt, hogy nem lehet meggyógyulni az adott, nem ritkán krónikus állapotból .

Egy mindenki számára ismert példa, a cukorbetegség. Az nem mindegy, hogy melyik típusú de csodatabi nélkül, kizárólag táplálkozással megszüntethető, karban tartható. A háziorvos, ha egyáltalán tanult is dietetikát, szokott az inzulinon kívül más megoldást kínálni?

Nem? Miért? A rendszer pénz alapú és TE MAGAD vagy az egyetlen, akinek érdeke fűződik ahhoz, hogy meggyógyulj!

Ki ismerhet téged jobban mint te magadat?

betegsegek_dogmai.jpeg

Ha tanult is az egyetemen a táplálkozásról, ha nem, akkor is az elő írtak szerint kell eljárnia, értsd csak azt mondhatja, amit te is találsz a diabetes.hu -n. Röviden: a cukor / szénhidrát épp úgy függőséget okozó drog, mint a kokain (a szervezetünk számára). Ha valaki leszokik a kokainról, áthívod ebédelni és desszertnek megkínálod kokainnal? És az előbbi oldalon mit találsz? Almáspite pohárkrém, pudingos kosárka, szezámmagos céklakrém. Tehát, ha cukorbeteg vagy, egyél cukrot, szénhidrátot – ezt nem érzed ellentmondásnak??? - a lényeg, hogy vegyél inzulint minél tovább, mert akkor te is vevőkörbe tartozol, amíg ez így van, hozol a konyhára, betöltöd a funkciódat.

Az egészségügy jelenleg vevőkör megtartásra, vevőkör bővítésre van berendezkedve, nem gyógyításra, azért nem is gyógyításnak hívják a szolgáltatást, hanem kezelésnek.

Szerencsére ez rendszer bomlik és vannak csillagok, orvosok, kutatók a csőben, akik látják, hogy mi nem jó, hogy a páciensek nem gyógyulnak, és kinézve a recept jutalék dobozból máshogy állnak a feladathoz és sikereket érnek el vele. Szívből remélem, hogy ők hatványozódnak!

Ahogy páciensből is több féle van, orvosból szintén. A betartom a szabályokat, írom a receptet, tolom a dogmákat mert ezt tanultam ez a biztos és nem lát tovább és a kötlelző kűrökön túl nem érdeklődő. Ill léteznek azok, aki nem félnek gyógyítani se, hisz tudják, hogy akkor ugyan nincs minden hónapban x jutalék az inzulinra, de híre megy annak, hogy segített, gyógyított és őt ezért fogják felkeresni.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a betegekből is kétféle van.

Nevezzük az egyik csoportot hívőknek. Ők megvannak arról győződve, hogy a betegség felelősségét kiadva a kezükből, csak a csoda segít, amit kívülről várnak, egy fehér köpenyes Istentől, mert „ő tudja” és fel sem merül bennük az, hogy ők maguk közreműködtek a betegség kialakulásában és tehetnének valamit. Ez az általános sablon, amire kondicionáltak minket alapból, születésünk óta. Őket a cukorbetegségre vetítve a „soha nem tudnék lemondani a kenyérről!” csoportba lehetne sorolni.

És vannak az ateisták, akik bár tudják, hogy ez a rendszer defektes, de valahol mégis hisznek benne. Kristálytisztán látják, hogy nem működik, nem igazán tudják, hogy merre induljanak. Jó esetben ők azok, akik elkezdenek tanulni, olvasni kételkedni és maguk megkeresni a megoldást és tudatosodik bennük, hogy ahhoz hogy valami változzon, nekik kell változtatni, ha nem is pontosan tudják, hogy mit és hogyan. Ők azok, akik az egészségükért gondolkodás nélkül lemondanának a kenyérről simán nemet mondanak, arra, amikor valami hülyeséget akarnak nekik felírni.

Az eltérő szemléletek érzékeltetése miatt soroltam be az orvosokat és a betegeket két csoportba, a valóság sokkal árnyaltabb, hisz nincs két egyforma ember, nincs két egyforma élettörténet.

 

#egészség #gyógyítás #cukorbetegség

Mi akadályozza azt, hogy jobban kihasználhassuk az agyunkat?

Röviden, mi magunk. 

Az egy teljesen elterjedt nézet, hogy az agyunk 10-20%-át vagy esetleg 50% használjuk ki. De vajon miért nem az egészet?

Testünkben a legtöbb koleszterint az agysejtjeink tartalmazzák, ahhoz hogy az agyadban legyen elég koleszterin = zsírsav a tökéletes működéséhez, a testedben elég koleszterinnek / zsírsavnak kell ahhoz lenni, hogy ez lehetővé válhasson.

Az agy működéséhez szükséges koleszterint, Omega3 zsírsavakat, DHA-t a szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket a táplálkozásod során juttatod be a szervezetbe, szerencsés esetben.

Mindenféle diéták, egészségügyi szervezetek az elmúlt évtizedekben elérték azt, hogy sokan rettegnek a zsíroktól, mert ha zsírt esznek, ami alatt én állati zsírokat értek (sertés/kacsa zsír, vaj, faggyú,zsíros húsok, tepertő, halak) akkor kövérek lesznek. Hát attól biztos, hogy nem!

Látott már valaki kövér oroszlánt? Mert az oroszlán kiválogatja a száraz húst és a zsákmány zsírját ott szokta hagyni? Egy oroszlán esetleg akkor hízik meg, ha nem a fajnak megfelelő étrendet eszi. Az emberek esetén pont ugyanez a helyzet áll fenn…

A jelenlegi általános olajban és növényi kencékben , cukrokban, szénhidrátokban bővelkedő európai étrendben, gyakorlatilag nem található omega 3 zsírsav. Ha nem táplálod az agysejtjeidet, mégis mitől működne, fejlődne az agyunk? Az agysejt építéshez állati fehérje kell és állati zsír, a gyerekeknek is! Nem egyszer szalad fel a szemöldököm az ovis étkeztetésen…

agy.jpg

Ezzel ellentétben, ha megkérdeznénk 100 embert arról, hogy szerinte van-e összefüggés a cukor fogyasztás és az agy működése között, 99.9%ban rávágnák, hogy Igen, „az agynak kell a cukor” vagy „vizsgák, dolgozatok előtt mindig csokit ”kell” enni.”

Ez a nézet azért terjedt el, mert ha egy pillanatra belegondolsz és felidézed magadban egy átlagos élelmiszerüzlet képét, akkor leesik, hogy jéé, mi lenne a boltban kapható portétkák 90%ával, ha az emberek nem fogyasztanának cukrot? Az egyetemi kutatásokat mindig azok a cukor, csoki, chips, rágcsa és olajipari óriás vállalatok szponzorálják, amelyek valamilyen formában nagy profitra akarnak szert tenni és a pénzükért cserébe azt várják, hogy a Harvard a Stanford és a többiek, azt hozzák ki eredménynek, amit ők hallani akarnak = terméket tudnak vele eladni és egy adott kutatásból kiragadják azt a mondatot, morzsát, ami ezt hangsúlyozza.

Vissza az agyhoz, bármilyen meglepő, nem kell az agy működéséhez napi fél tonna cukrot, csokit, szénhidrátot, gyümölcsöt enni, mert a szervezetünk tökéletes és a májunk a glükoneogenezis során azt a szükséges 4 grammnyi cukrot, ami szervezetnek kell, elő tudja állítani a vörös vérsejtjeink számára.

Dr Ken D. Berry: A glükoneogenezis egy másik szubsztrátból glükóz előállításának folyamata.
A máj, a vese, a belek és még az agyban lévő asztrociták is képesek erre a normális folyamatra.” 

Ez egy kereset vezérlet, folyamat, ha kell glükóz, állítanak elő, ha nem kell, nem állítanak elő.

Most, már tudjuk, hogy állati zsírok kellenek agyunk működéséhez. Amik fel is szívódnak, azok nem feldolgozott állati eredetű ételekben találhatóak. Itt egy másodpercre kitérnék arra, hogy mivel abban nincs a gyógyszeriparnak pénze, ha te simán megeszed a fél tucat tojást, a 400Ftos szardínia konzervet, a helyi halat, a sertéshúst a vadat, kacsazsírt, ezért soha sehol nem fogod azt olvasni, hogy „figyu, egyél rendesen, ne pedig vitaminokat szedjél marokszámra, hisz a vivőanyagok miatt úgy sem tud olyan jól felszívódni, mint az állati eredetű táplálék, csak azért ajánlgatjuk, hogy keressünk rajtad.”

Bár arra kondicionálnak minket évtizedek óta, hogy mindenből a gyári mű a legjobb, nyilvánvalóan mindenből a természetes a legjobb!

A feldolgozott élelmiSZERek túlnyomó része olyan vegyületekkel van megspékelve, amelyek gyakran azt is megakadályozzák, hogy a hasznos táplálék felszívódjon.

A mentális betegségek, skizofrénia, szklerózis multiplex, Alzheimer, epilepszia tünetmentessé tehető egy ketogén / magas zsírtartalmú hús alapú étkezéssel.

Aki belevág a ketogén / carnivore életmódba, magamat is beleértve, az első eredmény mindig az, hogy a köd leszáll az agyunkról, és éles elmével, tisztábban gondolkodunk, hisz már nem terheljük meg a testünket cukorral, olajjal nem megemészthető SZERekkel, így több energia marad az agynak és ha egyszer megtapasztalod a tiszta elmét, már nem akarsz visszamenni oda, ahonnan jöttél...

Továbbá az is az első hetek nyereménye, hogy jobban tudunk hallgatni a testünk jelzéseire és szinkronba kerül a testünk, lelkünk a tudatunkkal.

Ezekre sok élő példa van, de mivel nem hoz a konyhára, szinte soha sem ajánlaná egy orvos, ők mást tanultak az egyetemen. Tünetkezelést és gyógyszereladást, jutalékért cserébe.

Tisztelet a kivételnek!

Ehhez a témához szeretnék Nektek ajánlani egy tanulságos filmet is:

Sohasem Ártok! - Meryl Streep főszereplésével

https://www.youtube.com/watch?v=6cFig1S4kRM&t=14s

Egyetek sok húst, halat, vadat, tojást, vajat!

Egészségetekre!

 

#egészség #skizofrénia #szklerózismultiplex #Alzheimer #epilepszia

Genetika és a betegségek

Ki ne hallotta volna már válaszként, hogy az X betegség oka genetika, ha az egy adott családon belül többször előfordult?

2023 utolsó három hónapjában vándorolt bennem a fájdalom, 1-2 hét kihagyással a csípőm és a térdem, majd megint a csípőm fájt. Az érdekes az volt, hogy a sétával – amire épp rá voltam kattanva - nem volt különösebb gondom, jobb volt állva, mint ülve. Idővel kezdtem megunni azt, hogy nem múlik el. Dokihoz azért nem mentem, mert csak írna valami krémet, bogyót, de nem mondaná meg, hogy mi a tényleges ok és mit tehetek azért én, hogy tényleg elmúljon.

Kérdeztem több mint 40 éve egészségügyben dolgozót, hogy mégis mit ajánlana és felsoroltam a számomra ismert nem feltétlenül gyógyszertáros dolgokat, amik porcot építenek: Cukamájolaj, DHA omega 3, aminosavak, kollagén, majd kérdeztem, hogy ezekből szerinte melyik segítene nekem, mert ez így nem maradhat, én belefáradtam. Értem én, hogy a betegségek lelki/tudati eredetűek és leginkább az segít ha azt megtalálom, de erre néhány hét gondolkodás után sem jöttem rá.

A válasz egy olyan embertől érkezett, aki születésem óta ismer és nagyjából az volt, hogy barátkozzak meg a helyzettel, mert ez van, genetika.

Ahamm.

El is gondolkodtam azon, hogy családban volt csípőprotézis, a nagymamám is mindig a csípőjét fájlalta, de én egyelőre nem a nyolcvanas éveimet taposom, hanem a negyveneseket és ezen a két lábamon még sokáig szeretnék fájdalom nélkül járni.

13-astonishing-facts-about-genetics-engineering-1694523799.jpg

Kicsit később egy interjúban megütötte a fülemet az, hogy egy adott családban felnőve, nem csak férfi és női vagy viselkedés mintákat tanulunk, hanem hozzuk magunkkal otthonról a táplálkozási szokásainkat, a nagy vasárnapi ebédek élményeit, amit ahogy az előző két generációnál láttuk, mi is reprodukálunk életünk során. Legalábbis, nálunk ez így van. Mindig volt kert, és ami abban termett, azt megettük, ami sokkal jobb, mint a feldolgozott élelmiszerek sokasága, de eszméletlenül sok cukrot és szénhidrátot vettünk magunkhoz. Volt husi is minden hétvégén, de a levesben tészta, répa, krumpli, rizs, paradicsommártás édesen, rántott minden is, néha sajnos olajban, nem zsírban sütve, majd levezetésnek 1-2-3 -éle süti, vagy ha vasárnap több helyen voltunk, akkor mindenhol más süti, amit később csomagoltak nekünk. Hétköznap is inkább szénhidrát dús gyorsan elkészíthető ételek – nekem mákos tészta, szilvás gombóc volt a vallásom - husi nem feltétlenül. Amikor nyaranta grillezőben dolgoztam, egy évig nem bírtam húst enni, úgy eltelítettek a szagok. Minden étel szeretettel, tapasztalattal és a legjobb szándékkal készült, ezért mind nagyon finom is volt! Senkinek nem volt tudomása arról, hogy ez a habzsi-dőzsi hosszútávon milyen negatív következményekkel jár, és hogy még genetikának is fogják hívni egyszer…

Sokak most sincsenek még ezzel tisztában.

Halolajas Omega 3at vettem végül és D vitamint, rágyúrtam a magas kollagén tartalmú állati eredetű ételekre, mert az legalább felszívódik és beépül - nyers sertésbőr, csülökpöri, sok csontos, csirkelábas húsleves, kocsonya – és viszonylag hamar megszabadultam ettől a vándorló fájdalomtól.

Jó lenne, ha lenne étkezési naplóm azokról a hetekről, de sajnos az nincs.

Annyit változtatnék most az előbb felsoroltakon, hogy a mű vitamint, természetben előforduló ételre, pontosabban szardíniára – a legkisebb a higany tartalma, hisz picikék, nincs idejük sok higanyt gyűjteni és a legmagasabb a vitamintartalma - + halmájra cserélném inkább, hogy ne legyen mű…

Az ember mindig tanul, fejlődik.

Nem vonom kétségbe a genetikai tényezők létezését, de a környezetünk hatásai, a szokásaink, a függőségeink, amit eszünk, melyik oltásban mi volt, az antibiotikum, ami másfél év alatt sem ürül ki a szerzetből és még keveredik hozzá idő közben néhány másik, igenis befolyásolják a közérzetünket, a testi lelki jóllétünket, egészségünket.

A gyulladást okozó ételek fogyasztása megakadályozza, hogy a sejtjeink megfelelően működjenek és a sejt, amikor nem tud már egészségesen működni, próbál alkalmazkodni, változik.

Az életmódunkról, a környezetünkről, a táplálkozási szokásainkról, egy néhány perces vizit során szó sem esik, hisz ez genetika!

Biztos?

Csak az?

#egészség   #genetika #örököltbetegségek 

süti beállítások módosítása